MMM Controll Bt. - könyvelés, könyvelő, könyvelőiroda budapest
Könyvelés
Nézzük most meg, hogy mi az, amit a könyvelőkről tudni érdemes

Nézzük most meg, hogy mi az, amit a könyvelőkről tudni érdemes

  • 2017. 04. 12. 14:29

Egy jó könyvelő bizony aranyat ér. Nem csak azért, mert folyamatosan kézben tartja a számlákat, ellenőrzi a kiadásokat és a bevételeket, ezen felül be is fizeti az adót. Hanem azért is, mert megakadályoz a végzetes pénzügyi ballépések elkövetésében, esetleg olyan kiskapukra hívja fel a figyelmét az adózásban, amelyekről nem is hallottunk. Magyarországon jellemzően tizenkét adót és járulékot fizetnek a vállalkozások, de összesen 55-féle van hatályban. Könnyű köztük elveszni.

Ahhoz azonban, hogy egy szakértő könyvelő szolgáltatásait a legjobban ki tudja használni, azt is tudnia kell, hogy mit kérdezzünk tőle. Íme, néhány kérdés:

– Milyen gyakran találkozzunk és beszéljünk? 
Egyszerű és talán túl egyértelműnek tűnő kérdés, de éppen ezért rendkívül fontos is. Cégmérettől függően a negyedéves találkozóktól kezdve a napi megbeszélésekig bármi előfordulhat. Tisztázzák azt is, szükséges-e személyesen találkozniuk, vagy elég, ha telefonon vagy elektronikusan egyeztetünk.

– Hogyan éljük túl az adózási időszakot? 
Az éves bevallás ideje nem csak az Ön életében káosz – egy könyvelő általában tavasszal adja be az összes ügyfele bevallását, és azt sem tudja, hol áll a feje. Ha azt szeretné, hogy időben és pontosan meglegyen a bevallása, ne várjon az utolsó pillanatig. Beszéljék meg, milyen papírokra van szükség a bevallás leadásához, és adja, át őket időben találkozik a könyvelő. Személy szerint a személy találkozás, illetve a telefonon való egyeztetés híve vagyok, hiszen ez a leggyorsabb, illetve a legszemélyesebb.

– Milyen témákat kell megvitatniuk? 
 
Egy jó könyvelő nemcsak a számlák és adóbevallások világában tud segíteni, hanem olyan pénzügyi témákban is, amelyek nagyon is pénztárcába vágóak a cég szempontjából. Mi legyen az önkéntes pénztárakkal, megtakarítási programokkal, béren kívüli juttatásokkal, cégautóval, irodabérléssel? Egy jó könyvelő mindezekre választ tud adni, sőt segít felépíteni egy olyan pénzügyi rendszert, amely hosszabb távon is vállalható és fenntartható a vállalkozása számára.
 
– Hogyan tud a cége növekedni?
Egy jó könyvelő segítséget tud nyújtani abban is, hogy cége hogyan növekedhet az idő folyamán. A kérdés csak az, együtt tudnak-e működni. Ehhez ugyanis szükség van egy teljesen őszinte pénzügyi modellre, amelyet időről időre felülvizsgálnak, tarthatóak-e a benne foglaltak.
 
– Hogyan alakul a cash flow? 
A cash flow ismerete elengedhetetlen egy hathatós céges küldetés megfogalmazásához, illetve ahhoz, hogy tartsa is magát ehhez a vállalkozása. Egy alapos és részletes cash flow előrejelzés összeállítása nem hozza általában tűzbe az embereket, de pont erre van a könyvelő.

Vegye igénybe a szakértelmét, hogy létrehozhasson egy olyan modellt, amely hosszútávon fenntartható, rendszerezi a kiadási és bevételi oldalt, és segít túlélni a szűkös időszakokat.
 

Ajánlatkérés

Kérdése van? Várjuk hívását!

Mikula Zsuzsa közgazdász, mérlegképes könyvelő