MMM Controll Bt. - könyvelés, könyvelő, könyvelőiroda budapest
Könyvelés
Mi az a feltöltési vagy adófeltöltési kötelezettség?

Mi az a feltöltési vagy adófeltöltési kötelezettség?

  • 2017. 03. 27. 12:37

A feltöltési vagy adófeltöltési kötelezettséget sokszor emlegetik a vállalkozások háza táján, de nem mindig tiszta, hogy pontosan mit is takar ez a kifejezés és mit kell róla tudni. Ennek jártunk most utána!

Mit nevezünk adófeltöltési kötelezettségnek?

A feltöltési vagy adófeltöltési kötelezettség kifejezés lényegében azt a kötelező feladatot takarja, hogy bizonyos adók esetén a vállalkozásoknak szükséges még az év vége előtt a befizetett előleget kiegészítenie az éves adó összegére.

Milyen adókat érint az adófeltöltési kötelezettség?

Az előző bekezdésben említettük, hogy „bizonyos adók esetén”. Nos, nézzük meg, hogy a feltöltési vagy adófeltöltési kötelezettség mely adófajták esetén lép életbe.
 
Az alábbi 5 adóra vonatkozhat a feltöltési vagy adófeltöltési kötelezettség:
  1. társasági adó: ha a tárgyévet megelőző adóévben a nettó árbevétel meghaladta a 100 millió Forintot, s nem elég befizetni, hanem külön be is kell vallani.
  2. helyi iparűzési adó: szintén, ha a tárgyévet megelőző adóévben a nettó árbevétel meghaladta a 100 millió Forintot, s szintén nem elég befizetni, hanem külön bevallás is szükséges.
  3. egyszerűsített vállalkozói adó = EVA: erre mindig vonatkozik a feltöltési kötelezettség, árbevételtől függetlenül, a feltöltési kötelezettség mértéke a tárgyévben várhatóan fizetendő adó összege, de itt csak befizetni kell, külön nem szükséges bevallani.
  4. innovációs járulék: a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény Szt. hatálya alá tartozó belföldi székhelyű gazdasági társaságok kötelezettek a megfizetésére, vagyis a korlátolt felelősségű társaságok, a betéti társaságok, a közkereseti társaságok és a részvénytársaságok, de mentesülnek például az ún. kis- vagy mikrovállalkozások és a közhasznú nonprofit gazdasági társaságok. Szintén nem elég befizetni, hanem külön bevallás is szükséges.
  5. környezetvédelmi termékdíj: ennek kiegészítését meg kell fizetni, méghozzá az év első 3 negyedévének összegének 1/3-ának 80%-át kitevő összegben.

Mikor kell az adófeltöltési kötelezettségnek eleget tenni?

A feltöltési vagy adófeltöltési kötelezettség teljesítésének határideje az összes fenti adónem esetén dec. 20. Természetesen alapból fontos a határidő betartása, de az EVA esetében különösen, hiszen a késlekedők büntetésként kieshetnek az EVA alól.

Ajánlatkérés

Kérdése van? Várjuk hívását!

Mikula Zsuzsa közgazdász, mérlegképes könyvelő