MMM Controll Bt. - könyvelés, könyvelő, könyvelőiroda budapest
Könyvelés
KATA 2017-ben (is)? Igen!

KATA 2017-ben (is)? Igen!

  • 2017. 03. 10. 10:00

Kinek találták ki a KATÁ-t?

• Egyéni vállalkozóknak,
• Egyéni cégeknek,
• magánszemély tagokból álló Bt-knek, Kkt-knek.

Kik nem lehetnek KATÁ-sok?

  • Akinek a megelőző 2 évben felfüggesztették vagy törölték az adószámát,
  • TEAOR 68.20 számmal saját tulajdonú ingatlanbérléssel, üzemeltetéssel foglalkozik.

Hogyan válhatunk KATÁ-ssá?

Jeleznünk kell igényünket az adóhatóság (NAV) felé egy erre létesített nyomtatványon, majd ha a hatóság elfogadta a kérelmünket, akkor levélben kiértesítenek. Ezek után, ha minden feltételnek megfelelünk, akkor a bejelentést követő hónap 1. napjával már kisadózóvá válhatunk. Jó tudni, hogyha esetleg úgy döntünk, hogy nem szeretnénk többet KATÁ-sok lenni, akkor természetesen saját döntésre kiléphetünk a KATA adózás alól, és akár 1 év múlva újra KATÁ-ssá válhatunk.

Mennyit kell fizetnünk havonta KATÁ-sként?

A KATA egyértelmű előnye a havi fix összegű adó fizetés, ami előre jól tervezhető. Ráadásul az adminisztráció is jelentősen leegyszerűsödött ezzel az adózási formával, ráadásul KATÁs-ok több más adónem bevallási és befizetési kötelezettségét teljesítik a KATÁ-val. De nézzük, konkréten mennyit is kell fizetnünk havonta KATÁ-sként:
  • Főállású kisadózóként: havi 50.000 Ft-ot kell adózni (a hónapot követő 12-ig), mindezt évi 12 millió Ft-os árbevételig. Főállású kisadózónak tekinthető az, akinek főállásban ezzel foglalatoskodik. Ha valaki év közben lesz főállású kisadózó, akkor időarányosan kell megfizetnie az adót.
  • Másodállású kisadózóként: havi 25.000 Ft-ot kell adózni, mindezt évi 12 millió Ft-os árbevételig. Másodállású kisadózónak tekinthető az, akinek 36 órát meghaladó főfoglalkozása van, vagy nyugdíjas, vagy másik kisadózású vállalkozásban főállásúnak, s emellett szeretne másodállású kisadózóként is tevékenykedni.
Fontos, hogy mindkét esetben minden induló hónapban meg kell fizetni az adót, legyen szó főállású vagy másodállú kisadózóról. S mi van akkor, ha KATÁ-sként túllépjük az évi 12 millió Ft-os árbevételt? Ez esetben +40%-os adót kell fizetnünk a többi részre, de nem kell lemondanunk a KATA adta lehetőségekről.

Ajánlatkérés

Kérdése van? Várjuk hívását!

Mikula Zsuzsa közgazdász, mérlegképes könyvelő