MMM Controll Bt. - könyvelés, könyvelő, könyvelőiroda budapest
Könyvelés
Hogyan válasszunk könyvelőt?

Hogyan válasszunk könyvelőt?

  • 2017. 04. 11. 14:28

Az első és a legfontosabb, hogy mielőtt nekilátunk, a közös munkának a könyvelőnkkel mindenképpen kössünk egy szerződést vele. A könyvelővel történő szerződéskötéskor mindenképpen kérdezzünk rá a felelősségvállalásra, és ha lehetséges ez is legyen része a szerződésnek.

Kérdezzünk ár a könyvelőnknél, hogy a szerződéskötéskor pontosan mi is tartozik bele a szolgáltatásba és mi az, ami nem, amiért esetlegesen külön kell majd fizetnünk. Fontos, hogy a cégnek, aki végzi, a könyvelésünket minél több elérhetősége legyen meg nekünk, hiszen egy cím illetve telefonszám nem minden esetben elegendő, illetve valós. Azon könyvelők, akik komolyan folytatják a munkájukat, szükséges egy úgynevezett NGM regisztráció és folyamatos önképzés is.

A feltűnően alacsony áron dolgozó könyvelők nem biztos, hogy a legjobb megoldás lehet a számunkra, hiszen egy jó számítógép, a könyvelő program, a frissítések, a továbbképzések is komoly összegekbe kerülnek, és ezt finanszírozni is kell valahogy. Azon könyvelők, akik feltűnően olcsón dolgoznak, valószínűleg nem használnak ilyen rendszereket éppen ezért a könyvelésünk valószínűleg nem lesz a legjobb kezekben náluk. Arra azonban figyeljünk, mikor kiválasztjuk a könyvelőnket, hogy a könyvelő és az adótanácsadó nem azonos szakma.

Az adózásban való profi naprakészség igazi elhivatottságot, igényességet és rengeteg anyagi befektetést jelent!  Nem várható el egy könyvelőtől, hogy egy adótanácsadó munkáját is elvégezze és ugyan ez fordítva.

Az igényeinknek megfelelő feltételek meglétét is mérlegelni kell a szakember/ek kiválasztásakor. Tehát a könyvelő és az adótanácsadó eltérő szakmák, ne keverjük össze a kettőt, hiszen nem várható el egy könyvelőtől, hogy egy adótanácsadó munkájával is foglalkozzon, persze vannak olyan könyvelők, akik adótanácsadóként is tevékenykedhet. Tehát ezek alapján célszerű olyan irodát választani, amelyek elérhető távolságban van, vagy nagyon rugalmasan tudják átvenni a papírokat, intézni az ügyeket.

Reméljük, hogy segítettünk eldönteni azt, hogy hogyan és miként válasszuk ki könyvelőnket.

Ajánlatkérés

Kérdése van? Várjuk hívását!

Mikula Zsuzsa közgazdász, mérlegképes könyvelő