MMM Controll Bt. - könyvelés, könyvelő, könyvelőiroda budapest
Könyvelés
Hogyan fogja a mesterséges intelligencia automatizálni a könyvelést?

Hogyan fogja a mesterséges intelligencia automatizálni a könyvelést?

  • 2017. 04. 27. 13:44

A könyvelés javarészt egy analitikus munka, számokkal és matematikai képletekkel dolgozik. Kisebb részt intuitív munka, amihez már szükségünk lenne egy szakemberre. Hogy miért is nem automatizálták még a könyvelést idáig? Mi lesz várható az elkövetkező években? Ezekre a kérdésekre próbálunk választ adni a következőkben.

Hosszú éveken át vezettem a saját könyvelőirodámat, ahol már 2000-ben beszkenneltünk minden bizonylatot és távkönyvelőkkel dolgoztunk. Ezt nevezhetjük egy félautomata megoldásnak is, ami nagyon jól működött. Azokban az években nem találtunk megfelelő szoftvert, ezért vágtunk bele egy távkönyvelő szoftver fejlesztésébe, ahol már elhagyható a szkennelést (digitalizálást) és az ügyfeleinkre bíztuk a távoli adatrögzítés nagy részét. Cserébe naprakész könyvelési riportokat szolgáltattunk és olcsóbban vállaltuk a könyvelést. 

Ma több szolgáltató létezik Európában és Magyarországon is, akik vállalják, hogy a beszkennelt vagy lefotózott bizonylatokat digitalizálják és visszaküldik a kinyert adatokat vagy akár a könyvelést (kontírozást) is. Hasonló rendszerek már léteztek 10 évvel ezelőtt is, de akkor még emberi erőforrást igényelt a feldolgozásuk. Mára már sokkal kifinomultabb lett a karakterfelismerés és az adatok kinyerésének módszere, így automatizálhatóvá vált a digitalizálás teljes folyamata.

A könyvelés automatizálása

Személy szerint azt tartom jobb ötletnek, ha a szkennelést kihagyjuk a folyamatból, ugyanis ez a legdrágább és egyben leglassabb része az automatizálásnak. Ahelyett, hogy mindent szkenneléssel digitalizálunk, én az e-számlák elterjedésére számítok a jövőben. Ha egy számlát elektronikus módon kapunk meg - általában egy pdf fájlként - akkor sokkal egyszerűbb dolgunk van.

Ezekből a fájlokból már könnyebben és biztosabban ki lehet nyerni a szükséges adatokat. Sok esetben az elektronikus pdf számla már tartalmaz egy xml mellékletet is, ami tökéletesen alkalmas digitális feldolgozásra. Ekkor tulajdonképpen már ki is lehet hagyni teljesen a szkennelést vagy manuális adatfeldolgozási lépést. Az e-számlák térnyerése nagyon jelentős. Meglepő adat lehet számunkra, hogy az e-számlák elterjedése latin Amerikában milyen méreteket öltött. Brazíliában 90%-os, Chilében pedig 50%-os elterjedése van az e-számláknak. Amellet, hogy az előállítása költséghatékonyabb emelet környezetkímélő megoldás is.

Ajánlatkérés

Kérdése van? Várjuk hívását!

Mikula Zsuzsa közgazdász, mérlegképes könyvelő