MMM Controll Bt. - könyvelés, könyvelő, könyvelőiroda budapest
Könyvelés
Hogyan alkalmazzunk könyvelőt? Megbízási szerződéssel vagy állandó foglalkoztatottsággal?

Hogyan alkalmazzunk könyvelőt?

  • 2017. 03. 14. 08:13

Sok vállalkozó fejében felmerül a kérdés, hogy az rendben van, hogy kell nekünk könyvelő, de vajon folyamatosan szükségünk van rá, minden áldott hónapban, vagy esetleg bőven elég az is, ha például évi egyszer vagy kétszer bízzuk meg őt megbízási szerződéssel feladatai elvégzésére.
 
Ez a kérdés nem is annyira észveszejtően bonyolult, mint amilyennek elsőre látszik. Lényegében minden attól függ, hogy a vállalkozásunk milyen ütemben termel könyvelési feladatokat. Nézzünk, mindenre pár példát!

Mikor érdemes állandó foglalkoztatottsággal alkalmazni könyvelőt?

Például egy rövid idő alatt sikeresen szárba szökkent vállalkozás esetében egyértelmű, hogy havi szinten törődni kell a könyvelési feladatokkal, indokolhatja mindezt egyrészt az üzletmenet dinamikája, másrészt a munkavállalók száma is. Egyszerűen nem úszhatjuk meg. Hasonlóképp egy régóta sikeresen működő nagyobb cégnek szintén szüksége lesz könyvelőre minden hónapban.

Mikor érdemes megbízási szerződéssel alkalmazni könyvelőt?

Az előző példát továbbvisszük: egy kis létszámú, kis forgalommal rendelkező, minimálisan tevékenykedő cég esetében előfordulhat, hogy nem szükséges havi szinten törődni a könyvelési feladatokkal, mert nem olyan az üzletmenet dinamikája és a munkavállalók száma is elenyésző. Ilyen esetben érdemes inkább megbízási szerződéssel felkérni egy könyvelőt vagy egy könyvelőirodát, hogy azok évi egyszer vagy kétszer tegyék rendbe a könyvelésünket. De havi szinten, állandó foglalkoztatottsággal fölösleges fenntartani ezért egy könyvelőt vagy könyvelő irodát, csak pénzpazarlás, bár kétségtelen, hogy a könyvelésünk valószínűleg mindig rendben lesz. J

Akár több módszert is tesztelhetünk egymás után

Ha esetleg úgy érezzük, hogy a mi vállalkozásunk nem esik bele egyik fent említett kategóriába se, mert egyfajta hullámvasútként működve nem tudjuk előre megjósolni, hogy a következő időszakban milyen ütemben termelünk majd könyvelési feladatokat, akkor érdemes előbb-utóbb mindkét módszert (megbízási szerződés vs. állandó foglalkoztatottság) tesztelni. Vagyis megnézni, hogy a mi esetünkben melyik válik be jobban.

Ha például azt látjuk, hogy az először kipróbált megbízási szerződés ugyan megfelel nekünk, de egy idő után azt tapasztaljuk, hogy már kinőttük, akkor feltételezhetjük, hogy eljött az ideje az állandó foglalkoztatottságnak, amit szintén érdemes tesztelni egy időszakban. Majd a tesztidőszakokat összehasonlítva már hamar körvonalazódhat bennünk, hogy vállalkozásunk számára melyik a megfelelő és költésghatékony alternatíva: a megbízási szerződés vagy az állandó foglalkoztatottság.

Ajánlatkérés

Kérdése van? Várjuk hívását!

Mikula Zsuzsa közgazdász, mérlegképes könyvelő