MMM Controll Bt. - könyvelés, könyvelő, könyvelőiroda budapest
Könyvelés
Hogy lehet rugalmasan kikerülni az EHÓT és a kamatadót?

Hogy lehet rugalmasan kikerülni az EHÓT és a kamatadót?

  • 2017. 04. 13. 14:01

Léteznek azonban olyan konstrukciók, amelyekkel az eho és a kamatadó továbbra is elkerülhetőek, ez az, amit a könyvelők nagyon tudnak. Azonban nem csak az adókedvezmények miatt fontos, hogy hova tesszük megtakarításainkat, hanem érdemes azt is meggondolni, hogy mennyire tudunk, rugalmasan hozzáférni a pénzünkhöz, ha váratlanul szükségünk lenne rá. Ezért is érdemes szakemberhez fordulni, aki el tudja mondani, melyik megoldás milyen előnnyel, illetve hátránnyal jár.

Első körben a TBSZ számlát járjuk körbe.

A TBSZ számla a tartós befektetési számla rövidítése. A számla futamideje lehet 3, illetve 5 év, ehhez még járul a nulladik, vagy más néven gyűjtőév. A számlára pénzt befizetni kizárólag a gyűjtőévben lehet, utána a számla lezárásra kerül, se befizetni, se pénzt felvenni már nem lehet róla. Amennyiben a futamidő alatt pénzt szeretne felvenni, azt csak a számla teljes megszüntetésével lehet megtenni.
Egy évben egy pénzintézetnél csak egyszer nyithatunk számlát.

ELŐNYEI:

A TBSZ számla célja, hogy hosszú távú megtakarítási hajlandóságunkat az állam kamatadó kedvezménnyel támogassa.
Három éven belüli kivétnél: A számla megszűnik és semmilyen adóelőny nincs. Az elért hozam után 16% kamatadó és 6% eho fizetendő a maradvány összegre is. Harmadik és ötödik év között a kamatadó a szokásos 16% helyett csak 10%, eho nincs. Öt év eltelte után az elért nyereség adó- és eho mentes lesz. Az évek számlálása a számla nyitási dátumát követő év január elsején indul.

HÁTRÁNYAI:

A TBSZ számla legnagyobb hátránya, hogy nem megoldott a bankok közötti mozgatása, azaz teljes felszámolása nélkül nem vihetjük át másik pénzintézetbe a megtakarításainkat. Ez azt is jelenti, hogy a futamidő végéig teljesen ki vagyunk szolgáltatva a pénzintézetnek, kénytelenek vagyunk az ő ajánlatait elfogadni. (Pl egy kezdő időszakra szóló kedvezményes kamat utáni gyengébb kondíció).

A futamidő alatt számunkra kedvezőtlenül megemelkedhet az általános kamatszint, miközben mi még a régi, alacsonyabb kamatozású betétben kell, hogy tartsuk a pénzünket. i kamatok.)

Ha szükségünk van a számlán elhelyezett összeg egy részére, muszáj az egészet feltörni, ezzel viszont elveszítjük az adókedvezményeket a teljes összegre.

Csak magánszemély nyithatja, adózott jövedelméből.

TIPP: KINEK ÉRI MEG TBSZ SZÁMLÁT NYITNI?


A TBSZ számla befektetési termék. Ezért nem takarékoskodásra, hanem az adott évben keletkezett megtakarítások egyszeri befektetésére szolgál. Annak, aki előre láthatóan 5 éves távon tudja nélkülözni az ide ráhelyezett összeget.

Azért, hogy a banki kamatoknál nagyobb hozamot lehessen elérni, értékpapír alapú TBSZ számlát javaslok. Ennek portfólióját azonban időről időre karban kell tartani, ehhez viszont szakember tanácsára van szükség (ilyen tanácsot a bankok általában nem nyújtanak).

Annak érdekében, hogy a magasabb hozam ellensúlyozza a költségeket és ki lehessen használni az időbeli kötöttséget, legalább 2-3 millió forintos nagyságrendű számlák nyitása ideális. Pár százezer forintos nagyságrendre inkább tőkefelhalmozási számlákat javaslok. (Ezekről későbbi leveleimben lesz szó.)

A cikket együttműködő szakértőnk, Pálmai Viktor írta. Viktor független pénzügyi tervező. A cégeink közötti stratégiai partnerség értelmében a jövőben ehhez hasonló pénzügyi tervezési tippeket közöl majd.
 

Ajánlatkérés

Kérdése van? Várjuk hívását!

Mikula Zsuzsa közgazdász, mérlegképes könyvelő