MMM Controll Bt. - könyvelés, könyvelő, könyvelőiroda budapest
Könyvelés
Bérszámfejtés – miért lett ez különálló szakág?

Bérszámfejtés – miért lett ez különálló szakág?

  • 2017. 08. 07. 14:24

Ha tüzetesen megvizsgáljuk egy-egy cég szervezeti felépítését, ezen belül a pénzügyi osztályokat, rá kell jönnünk, hogy az egyes munkafolyamatokra külön szakember foglalkoztatása szükséges, főleg a nagyobb cégeknél. Ezeken a pénzügyi osztályokon külön van a bérszámfejtés feladatára szakember, nagyvállalatoknál pedig már egész bérszámfejtő csoport kialakítására is szükség lehet.


Bár az Országos Képzési Jegyék szerint a bérszámfejtő csak egy rész-szakképesítés, viszont napjainkra egy különálló szakterületté nőtte ki magát. A vállalatok, cégek pénzügyeit érintő tevékenységek olyan széleskörűek, hogy egyetlen könyvelő vagy pénzügyi-számviteli ügyintéző nem tudja egy személyben ellátni ezeket a feladatokat. Ezért vált szükségszerűvé a feladatok leosztása témakörönként, és ezért tudott elkülönülni a bérszámfejtés, mint feladatkör.

Mivel foglalkozik konkrétan a bérszámfejtő?

Sokan a bérszámfejtést csupán a havi bérek kiszámításával azonosítják, holott ez a tevékenység ennél sokkal bonyolultabb és összetettebb feladat.


A bérszámfejtő a bérekkel kapcsolatos információk összegyűjtésével, ellenőrzésével és feldolgozásával, valamint a munkavállalóknak járó bérek és egyéb juttatások kiszámításával foglalkozik. Ő végzi a bérek és egyéb juttatások számfejtését, a fix összegű (előlegek, bírói letiltás, kártérítés) és százalékos mértékű adók és járulékok levonását, mindezeket a betegszabadság, táppénz, családi pótlék, kiegészítő fizetés, bérpótlék, túlmunka, jutalom összegének figyelembevételével.

Részt vesz a vállalkozást terhelő befizetések összegének megállapításában. Feladata a bérszámfejtő lapok, bérfizetési jegyzékek, bérösszesítők, bérfeladások elkészítése. Ezek mellett vezeti a nyilvántartásokat a béreket érintő járulékok és befizetési kötelezettségekre vonatkozóan, valamint a bérszámfejtést végző személy készíti elő a bevallásokat az adóhatóság felé.


Az ő kötelessége nyilvántartani a szabadságokat, túlórákat is. Sőt a bérszámfejtő feladatai közé tartozik még a bérek kifizetésének előkészítése, utalványozása, átutalás esetén az elektronikus utalások előkészítése is.
A bérszámfejtési munka még ezzel koránt sem ér véget, hiszen a szakterület felelősének teendői közé tartozik még a jelenléti ívek, munkaidő-kimutatások ellenőrzése is.


Ön is tudja, hogy a bérszámfejtés törvényi kötelezettsége a cégeknek, hiszen ennek segítségével számolhatóak ki a különböző adók, amelyek befizetésre kerülnek az államkasszába. Ha több mint tíz főt foglalkoztat egy cég, akkor már nemcsak bérszámfejtő foglalkoztatásán érdemes gondolkozni, hanem akár a feladat kiszervezésén is.

Hogy miért jó ez Önnek?

Ha a bérszámfejtés feladatát külső szakértőre, például ránk bízza, akkor egyrészt csökkenhetnek a költségei, hiszen nem egy főállású munkatársat kell foglalkoztatnia erre a feladatra. Nem önnek kell ezt a feladatot ellátnia, koncentrálhat a saját munkájára. A munkatársai privát adatai biztonságban lesznek. A gyakran változó jogszabályok követése szintén a bérszámfejtő feladata lesz, így ön elkerülheti az esetlegesen felmerülő munkaügyi bírságokat is.
 

Ajánlatkérés

Kérdése van? Várjuk hívását!

Mikula Zsuzsa közgazdász, mérlegképes könyvelő