MMM Controll Bt. - könyvelés, könyvelő, könyvelőiroda budapest
Könyvelés
Az alanyi adómentesség! Mikor? Kinek?

Az alanyi adómentesség! Mikor? Kinek?

  • 2017. 04. 21. 08:30

Az alanyi adómentesség szó hallatán sok vállalkozás felkapja a fejét. Mi is az az alanyi adómentesség valójában? Nem kell az ÁFA fizetetéssel bajlódni? Mikor ezt meghaljuk a könyvelőnktől sokan ilyenkor nagyon lelkesek lesznek és átgondolatlanul ugranak bele az alanyi adómentességbe. Fontos arról beszélni a könyvelővel a vállalkozás megkezdésekor vagy az év végén, hogy mit is válasszunk. Most nézzük meg részletesen.
 
Mit is jelent az alanyi adómentesség?


A fő szabály szerint és egy kicsit leegyszerűsítve az alanyi adómentes vállalkozás nem fizet általános forgalmi adót (ÁFA-t) az értékesítései után, de cserébe a beszerzésnél sem helyezheti levonásba azt.
 
Hogyan is lehet egy vállalkozás alanyi adómentes?


Mielőtt még rátérnénk a kérdés megválaszolására, szeretnénk letisztázni, hogy az alanyi adómentesség nem azonos a tárgyi adómentességek. Sokan összekeverik a két fogalmat. A tárgyi adómentesség, hogy vannak olyan tevékenységek, amik teljes egészében adómentesek, függetlenül árbevételtől vagy egyéb tényezőktől.  Ezzel szemben alanyi adómentességet az a vállalkozás választhat, (tehát nem egy kötelező dolog), akinek adóévet megelőző évben az éves nettó árbevétel kevesebb volt, mint 8 millió forint. És várhatóan az adott évben sem fogja meghaladni az értékhatárt.


Kinek éri meg alanyi adómentességet választani?


A könyvelő ezt mindenkinek el fogja magyarázni Általánosságban elmondható, hogy annak érdemes alanyi adómentességet választani, aki nem tervez nagyobb volumenű beruházást. Ennek az az indoka, hogy a beszerzés áfáját nem vonhatja le akkor, ha alanyi adómentességet választ.


Továbbá annak érdemes választani az alanyi adómentességet, aki főleg tárgyi adómentes értékesítést végez. Illetve azoknak, akik magánszemélyeknek értékesítenek.
 
Mikor lehet választani alanyi adómentességet?


Induló vállalkozások – megalakuláskor (tehát év közben is)
Már működő vállalkozások – tárgyév december 31.
 
Mi történik határérték (8 millió Ft) túllépése esetén?
 
Az alanyi adómentesség határának túllépése esetén nincs szankció, csak innentől kezdve a vállalkozás áfásan állítja ki számláit.
 
Mire kell figyelnie egy alanyi adómentességet választó vállalkozónak?
 
Figyelni kell, hogy értékesítései mikor lépik túl a 8 millió forintos határt.

Vannak kivételek. 

Vannak olyan értékesítések, amik után az alanyi adómentességet választó adózónak mindenképp áfát kell fizetni. (Például: tárgyi eszköz értékesítése, építési telek értékesítése, ingyenes termékátadás)

Ajánlatkérés

Kérdése van? Várjuk hívását!

Mikula Zsuzsa közgazdász, mérlegképes könyvelő