MMM Controll Bt. - könyvelés, könyvelő, könyvelőiroda budapest
Könyvelés
A bérszámfejtés alapjai – amiket minden cégvezető jó, ha ismer

A bérszámfejtés alapjai – amiket minden cégvezető jó, ha ismer

  • 2017. 06. 07. 10:02

Minden cégvezetőnek valamennyire értenie kell a bérszámfejtéshez, mert a hétköznapokban a cégvezető az a kisvállalkozások esetében, aki felelős a törvények betartásáért és betartatásáért a cégnél. Nézzük, hogy melyek a bérszámfejtés alapjai, amik ha rendben vannak a cégnél, nagy baj nem történhet.


A bérszámfejtés a könyvelési munkák egyik legbonyolultabb területe, ami az üzleti eredményességet is befolyásolja. Statisztikák szerint a legtöbb adóhiány a bérszámfejtés pontatlanságából ered. Ezért nagyon fontos, hogy gondosan meg kell választania egy cégvezetőnek, hogy kire bízza a bérszámfejtés feladatát.


Minden cégvezető tudja, hogy az emberi erőforrás a legfontosabb a vállalkozásában. Ha valaki alkalmazottat foglalkoztat, akkor ennek a tényállásnak meg kell felelnie több jogi formulának is. A törvényi hátteret a munka törvénykönyve, az SZJA (személyi jövedelemadó) és a TB (társadalombiztosítás) törvény nyújtja.


Fontos, hogy a bérszámfejtés nem csak annyiból áll, hogy kiszámítják a havi munkabéreket, hanem ennél sokkal összetettebb feladat:

  1. A bérszámfejtés első lépése a személyes adatok felvétele. Ezt ki kell egészíteni a munkába járás idejével, a munkabér összegével és a munkakör meghatározásával is. A legfontosabb, hogy ezeket mind be kell jelenteni az adóhatóság, azaz a NAV felé.
  2. A jelenléti íveket pontosan kell vezetni, mert ezek elengedhetetlenek a havi bérszámfejtés elkészítéséhez. A jelenléti ívből derül ki, hogy a munkatársak dolgoztak, szabadságon vagy táppénzen voltak, vagy éppen pihenőnap volt. A jelenléti ív alapján kerülnek kiszámításra a több műszakos munkarendből származó pótlékok is.
  3. A munkáltató felelőssége, hogy a nyilvántartás tényszerű, valós és teljes körű legyen.
  4. Szabadságos tömböt is szükséges vezetni, mert abból a munkavállaló által kivett napokat pontosan lehet nyomon követni, és az is könnyen kiszámítható, hogy az éves szabadságkeretből hány nap áll még rendelkezésre.
  5. A havi bérlistákat el kell juttatni a munkavállalóknak. A bérszámfejtő lap tartalmazza a havi bért a levonásokkal és a juttatásokkal együtt.
Elmondhatjuk, hogy a bérszámfejtés az a folyamat, amelynek során meghatározzák a dolgozókat megillető munkabéreket, személyi jellegű egyéb kifizetéseket, társadalombiztosítási juttatásokat és az azokat terhelő levonásokat egyenként. A bérszámfejtés során készítik el azokat az összesítő kimutatásokat, amelyek könyvelésre kerülnek a nyilvántartásokban.


A bérszámfejtésben a legfontosabb a pontosság: azaz a bevallás, a könyvelés és a banki utalás között nem lehetnek eltérések.
Ahogy láthattuk, maga a bérszámfejtés nagyon összetett munkamenet, főleg azért nehéz, mert a törvényi előírásoknak meg kell felelnie, és a különböző jogértelmezések sokszor nehézségekkel járnak, főleg úgy, hogy a jogszabályok nagyon gyakran változnak.


Statisztikák azt mutatják, hogy a kisebb cégek tulajdonosai havonta legalább 8 órát töltenek el bérszámfejtéssel, amelyet az üzleti tevékenységekkel is tölthetnének, hogy növeljék cégük bevételét. Ezért az a legjobb, ha a bérszámfejtést egy profi cégre bízza, amilyeneket mi is vagyunk. Mi levesszük az Ön válláról a munkaügyi adminisztrációs nehézségeket, hogy Ön azt csinálja, amiben Ön a legjobb: vállalkozása irányítását. Bízza szakértőkre a bérszámfejtés feladatát!
 

Ajánlatkérés

Kérdése van? Várjuk hívását!

Mikula Zsuzsa közgazdász, mérlegképes könyvelő