MMM Controll Bt. - könyvelés, könyvelő, könyvelőiroda budapest
Könyvelés
3 tuti tipp, hogy hogyan fizethetünk kevesebb társasági adót!

3 tuti tipp, hogy hogyan fizethetünk kevesebb társasági adót!

  • 2017. 03. 09. 15:27

Hogyan csökkenthetjük a társasági adót?

Szerencsére erre több lehetőség is nyílik, többféleképpen is tudjuk csökkenteni a társasági adót.
  • Egyrészt csökkenthetjük az adóalapot, ami azt jelenti, hogy a vállalkozási nyereséget csökkentjük és ennek fényében fizetünk adót.
  • Másrészt csökkenthetjük a társasági adót azzal is, hogy társaságiadó-kedvezményeket veszünk igénybe – persze csakis jogosultság esetén –, s így mentesülhetünk a társasági adó egy részének megfizetése alól.

3 módszer a társasági adót csökkentésére

Általánosságban véve az alábbi 3 módszer a legnépszerűbb eszköz arra, hogy egy cég társasági adóját csökkentsük, ezeket szokták többnyire alkalmazni a cégvezetők, valamint a könyvelők és a könyvelő irodák.

1.A veszteséges működés kártya

Nem kevés azon vállalkozók száma, akik kijátsszák a veszteséges működés kártyát, legalább egyszer a cégük fennállása óta. Ezt megtehetik akkor, ha az adóalap akármelyik adóévben negatív volt, tehát veszteséges volt a működésük. Ilyenkor ugyanis annak elhatárolt nagyságával csökkenthető az adózás előtti eredmény, de csak az adóévi adóalap 50%-ig könyvelhető le.

2.Gyakornokok, pályakezdők, munkanélküliek vagy megváltozott munkaképességű dolgozók alkalmazása

A társasági adó csökkentésére az is jó módszer, ha az alábbi egyének közül bővítjük munkavállalóink körét:
  • szakképző iskolai tanuló gyakorlati munka: a tanulószerződéssel dolgoztatott szakképző iskolai tanuló után az adóalap havonta az érvényes minimálbér 24%-ával csökkenthető.
  • pályakezdő: a kedvezmény az alkalmazás ideje alatt vehető igénybe, ez a legfeljebb 12 hónapon át befizetett társadalombiztosítási járulék összege, s ez költségként is leírható.
korábban munkanélküli személy: a kedvezmény az alkalmazás ideje alatt vehető igénybe, ez a legfeljebb 12 hónapon át 
  • befizetett társadalombiztosítási járulék összege, s ez költségként is leírható.
  • börtönből szabaduló személy: ha egy büntetett előéletű személyt a szabadulását követő fél éven alkalmazzák, akkor a kedvezmény az alkalmazás ideje alatt vehető igénybe, ez a legfeljebb 12 hónapon át befizetett társadalombiztosítási járulék összege, s ez költségként is leírható.
  • legalább 50%-ban csökkent munkaképességű személy: csökkentheti a számára kifizetett munkabérrel havonta, maximum az érvényes minimálbér összegéig.

1.Fejlesztési tartalék létrehozása

A cég társasági adóját úgy is csökkenthetjük, hogy képezünk egy pénztartalékot, melyet jövőbeli befektetésekre és fejlesztésekre szánunk, s ezt a tartalékot a következő 4 adóévben el is költjük, de csak is a megvalósított beruházás költségei szerint. Ez az ún. fejlesztési vagy beruházási tartalék max. adóévenként 500 millió Ft lehet, de legfeljebb az adózás előtti nyereség 50%-a.

Ajánlatkérés

Kérdése van? Várjuk hívását!

Mikula Zsuzsa közgazdász, mérlegképes könyvelő