MMM Controll Bt. - könyvelés, könyvelő, könyvelőiroda budapest
Könyvelés
2017-ben is adózni kell, de hogyan? 7+1 fontos tudnivaló!

2017-ben is adózni kell, de hogyan? 7+1 fontos tudnivaló!

  • 2017. 03. 29. 09:05

2017-ben számos változás történt az adózás témakörében. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk pár tudnivalót a 2017-es évi adózással kapcsolatosan.

7+1 fontos tudnivaló a 2017-es évi adózással kapcsolatosan

  1. A NAV készíti el a SZJA bevallásunkat
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2017-től bevezette azt, hogy azon munkavállalók, akik igénylik, nekik elkészíti az éves személyi jövedelemadó bevallását. Tehát ha a munkavállalónak nincs lehetősége arra, hogy a munkáltatója készítse el számára az éves személyi jövedelemadó bevallást vagy egyszerűen nem szeretné őket megkérni erre, akkor nyugodtan élhet a Nemzeti Adó és Vámhivatal által felkínált, igencsak praktikus lehetőséggel.

Az adóhatóság által elkészített személyi jövedelemadó bevallásunkat az ügyfélkapunk segítségével tudjuk áttekinteni és elfogadni is, ha mindent rendben találunk. Bátran mondhatjuk, hogy ez a NAV funkció régóta váratott már magára, főleg, ha számításba vesszük a mai modern világ adta online lehetőségek széles tárházát, akkor igencsak időszerű volt ennek az e-szja vívmánynak a bevezetése.

  1. A NAV segítőkész
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fenti e-szja lehetőségen kívül egy másik nagyon hasznos újítást vezetett be, az ún. támogató eljárást. Ez azt jelenti, hogy a NAV szükség szerint első körben igyekszik szakmai támogatást nyújtani az adózók esetleges vétségeit és hiányosságait illetően, s csak másodsorban szankcionál.

  1. Az áfa alanyi mentességi értékhatára 6 millió Ft-ról 8 millió Ft-ra nő, melynek köszönhetően nő azon vállalkozások köre, melyeknek nem kell áfát fizetnie és áfabevallást készítenie.
  2. A KATÁ-soknál 6 millió Ft-ról 12 millió Ft-ra nő a bevételi határ, ezzel csökkentek az adminisztrációs feladatok és talán még többen fogják választani ezt az adózási fajtát, hiszen tekintélyes adómegtakarítást ratifikál.
  3. A kisvállalati adó (= KIVA) használhatóság értékhatára 1 milliárd Ft-ra nőtt, így a vállalkozások a KIVA adta előnyöket vígan élvezhetik, míg ezt a bizonyos mérlegfőösszeget el nem érik.
  4. A kamatjövedelem után 6%-os ehót fizetését eltörölték 2017-ben.
  5. Az EHO-ként rövidített egészségügyi hozzájárulás rendszer kétkulcsossá alakult ált: a 14 és a 27%-os mérték maradt életben.
  6. Az első házasok havi 5.000 Ft-os kedvezménye akár 2 évig felvehető 2017-től, ha a családi adókedvezmény lehetőségével is élnek majd.

Ajánlatkérés

Kérdése van? Várjuk hívását!

Mikula Zsuzsa közgazdász, mérlegképes könyvelő